Coeliakie

Mariska Hensing 9 augustus 2015 0
Coeliakie

Wanneer je regelmatig last hebt van je darmen en meer vermoed dan slechts een niet goed gevallen maaltijd, is het verstandig om eens nader onderzoek te doen. Een veelgehoorde aandoening die nog zeker niet zo bekend is – maar het wel zou moeten zijn –, heet coeliakie.

Wat is coeliakie?

Iemand die coeliakie heeft, kan niet tegen gluten. Het is een chronische darmaandoening. Het is niet levensbedreigend, maar kan wel erg vervelend zijn voor mensen die er in mindere of meerdere mate last van hebben. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in onder andere gerst en rogge. Verder wordt het vaak verwerkt in allerlei andere producten zoals pizza, brood, taart en heel erg veel kant-en-klare producten.

Ontstekingen

Wat doen die gluten dan precies? De gluten zorgen voor ontstekingen in het darmslijmvlies. Het darmoppervlakte neemt hierdoor af en er gaan flink wat van de zogenaamde ‘darmvlokken’ kapot. Het belangrijkste resultaat is dat je hierdoor minder voedingsstoffen op kunt nemen. Je krijgt dan last van allerlei symptomen. Van continue erg moe zijn tot slecht slapen en van een pijnlijke maag tot misselijkheid: de effecten zijn vooral heel erg vervelend.

Zelf wat aan doen

Voor mensen bij wie een glutenintolerantie is geconstateerd is het aan te raden om vervolgens een glutenvrij dieet te gaan volgen. Dit betekent in de praktijk – zeker in de beginperiode – goed nadenken over wat wel en vooral ook wat niet gegeten mag worden.

Het is hierbij belangrijk om te vermelden dat coeliakie nooit meer over gaat, maar dat het hoogstens tijdelijk weggaat op het moment dat er een goed dieet wordt gevolgd. Het is trouwens opvallend dat er een stuk meer vrouwen last hebben van de auto-immuunziekte – want dat is het. Erfelijke factoren spelen daarbij een grote rol.

Klik hier voor het beste Glutenvrij dieet

Coeliakie in Nederland

In Nederland komt coeliakie voor bij ongeveer 1 op de 175 mensen. Daarbij moet worden aangetekend dat de aandoening maar bij ongeveer 1 op de 8 mensen echt wordt geconstateerd. Veel mensen lopen dus zonder het te weten rond met een aandoening die een verklaring kan zijn voor veel van hun lichamelijke problemen.

Glutenvrij dieet

Met een glutenvrij dieet zorg je ervoor dat de ontstekingen in de darmen af nemen of zelfs helemaal verdwijnen. Op dat moment neemt je lichaam de voedingsstoffen weer goed op en voel je je beter, levendiger en gezonder. De verandering in eetpatroon kan je ook meteen aangrijpen om gezonder te gaan leven en af te vallen.

Met een glutenvrij dieet bijvoorbeeld kan je zonder gluten en met een minimum aan slechte producten het leven door. Dit betekent overigens niet dat je nooit meer lekkere dingen mag eten. Het is alleen zaak goed op te letten op welke producten je voortaan tot je neemt.

Even vragen

Er bestaan in de supermarkt genoeg glutenvrije producten en dat staat dan ook bijna altijd goed aangegeven. Fabrikanten zijn verplicht om allergenen op het etiket van het product te vermelden. De laatste jaren laten een flinke ‘boom’ zien in het glutenvrije voedsel. Wanneer je naar een restaurant gaat is het verstandig om van te voren aan te geven dat iemand een glutenvrije maaltijd wilt. De kok zal dikwijls wel weten wat hiermee wordt bedoeld, maar het kan geen kwaad om dit van te voren eventjes duidelijk aan te geven.

Wat je mag eten

Coeliakie is een vervelende aandoening, maar een van de voordelen is dat er wel degelijk zelf iets aan te doen is. Er bestaan genoeg van nature glutenvrije voedingsmiddelen. Enkele voorbeelden daarvan: rijst, aardappelen, fruit, eieren, melk, boter, kaas, zaden, noten, allerlei soorten vlees en vis, quinoa, cassave, rauwkost, alle soorten groenten, olie, sap, koffie en thee. De variatie om te koken is dan ook enorm. Je hoeft niet in de put te gaan zitten omdat je coeliakie hebt. In tegendeel, laat het een reden zijn om (nog) gezonder te leven en meteen die overbodige kilo’s kwijt te raken.

Nieuw begin

Met een beetje extra beweging en een gezond eetpatroon heb je binnen de kortste keren een lichaam en een geest waar je je prettig bij voelt en waarmee je de wereld positief tegemoet durft te treden. Er zijn trouwens ook genoeg kant- en klare producten die glutenvrij zijn. Dikwijls wordt dit speciaal op het etiket vermeld. Zo zijn er talloze dieetproducten van glutenvrije afkomst die heerlijk zijn om op te eten en drinken.

Voorzorgsmaatregelen I

Enkele tips voor tijdens het koken en bakken zijn erg handig. Er zijn een aantal maatregelen die de persoon met coeliakie treffen kan, voordat hij of zij bepaalde handelingen verricht. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om een apart broodrooster en een andere snijplank te gebruiken. Daarnaast is schoonmaken van alle apparatuur erg belangrijk. Hierdoor voorkom je dat achtergebleven gluten problemen veroorzaken.

Voorzorgsmaatregelen II

Zorg ervoor dat jouw eten en drinken dat glutenvrij is, ergens in een speciale kast komt te liggen. Hierdoor maak je nooit de vergissing door eens iets anders te pakken, en weten de mensen in je omgeving ook dat ze in principe uit die kast moeten blijven. Daarnaast is het ook aan te raden om andere schorten, frituurpannen en messen en vorken te gebruiken. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk. Ook hier geld dan de regel dat je de gebruikte voorwerpen extra goed schoon moet maken.

Aanpassen

Het is niet altijd even makkelijk om met coeliakie te leven. Het vergt vooral in het begin nogal wat aanpassingsvermogen. Als je echter na verloop van tijd merkt dat je gezondheid er flink op vooruit gaat, wil je waarschijnlijk niet anders meer.

Leef je leven: ook met coeliakie

Coeliakie kan je het best tegen gaan door er zelf wat aan te doen. Met een glutenvrij dieet raakt je lichaam gewend aan een gezonde levensstijl waar nog veel lekkere dingen tussen zitten. Het is alleen wat meer opletten geblazen. Als je die stap kunt zetten ga je voortaan – met coeliakie – vitaler, slanker en gezonder door het leven. Maak van Coeliakie een voordeel en geniet van het leven!

Klik hier voor het beste Glutenvrij dieet

Laat een reactie achter »