Een ei hoort erbij?

Mariska Hensing 31 december 2013 0
Een ei hoort erbij?

Er bestaat een hoop verwarring over eieren. Zijn ze slecht voor je cholesterol? Hoeveel mag je er eten als je af wilt vallen? In dit artikel lees je precies hoe het zit.

Cholesterol

Veel mensen denken dat het eten van meer dan drie eieren per week ongezond is. Eieren bevatten namelijk cholesterol, en dat zou het cholesterol in het bloed verhogen. Een te hoog cholesterol in het bloed verhoogt vervolgens de kans op hart- en vaatziekten. De eidooier bevat inderdaad veel cholesterol, maar uit onderzoek blijkt dat het cholesterol in voedingsmiddelen slechts een klein effect heeft op het cholesterol in het bloed. Transvetten hebben daar een veel groter effect op. Het eten van eieren past dus prima in een gezond voedingspatroon.

Gezondheidseffecten

Een ei is een lekker en verantwoord tussendoortje. Ze bevatten namelijk de beste kwaliteit eiwit van alle voedingsmiddelen. Van alle eiwitbronnen worden eieren immers het beste opgenomen door het lichaam. Ook bevatten eieren veel vitamine A, vitamine B2, vitamine B12, vitamine D, foliumzuur, ijzer en mineralen zoals zink, fosfor en seleen. Ze zijn vanwege de voedingsstoffen eiwit, vitamine B12 en ijzer ook geschikt als vleesvervanger.

Het maakt voor je gezondheid wel wat verschil of je ze kookt of bakt; een gekookt ei bevat 75 calorieën, een gebakken ei 110. Een gekookt ei bevat 5 gram vet, een gebakken ei 9 gram. Kies dus bij voorkeur voor een gekookt ei. Een ei is lekker als ontbijt of gezond tussendoortje, maar ook door een salade of in een warme maaltijd verwerkt.

Verzadigend

Een ei bevat weinig calorieën en zorgt tegelijkertijd voor een verzadigd gevoel. Het kost het lichaam namelijk veel tijd en energie om eiwit te verwerken. Dat draagt eraan bij dat je lang verzadigd blijft en zodoende niet snel teveel gaat eten. Dit heeft uiteraard een positief effect op het afvalproces. Het verzadigende effect van eieren is zelfs extra sterk doordat het eiwit uit dierlijke bronnen sterker verzadigt dan het eiwit van plantaardige bronnen. Dierlijke eiwitten zijn namelijk moeilijker te verteren en worden voor een groter deel opgenomen door het lichaam.

Kortom: eieren zijn lekker, gezond, verzadigend en helpen bij het afvallen!


Laat een reactie achter »