Een dieet schema gebruiken

Mariska Hensing 11 augustus 2015 0
Een dieet schema gebruiken

Afvallen met een dieet

Een dieet schema maak je niet zomaar. Daar moeten enige gedachten overheen gaan voordat je een gezond, goed dieet in elkaar heb geknutseld dat ook nog eens goed en blijvend is te volgen én perfect bij jou past. Veel diëten zijn namelijk gemaakt voor ‘de gemiddelde mens’, maar in de praktijk blijkt vaker wel dan niet dat mensen onderling enorm kunnen verschillen in voorkeuren en gedrag.

Je eigen dieet schema

Als je bijvoorbeeld van een dieetschema elke week een makreel moet eten terwijl je dat helemaal niet lekker vindt, dan is de kans groot dat je met tegenzin het schema volgt en na verloop van tijd besluit om dit niet meer te doen. Om dit te voorkomen en een schema te volgen tot – in principe – het einde, heb je meer nodig dan motivatie alleen: het dieet moet kloppen. Wat is er leuker dan een gebalanceerd dieet samen te stellen dat lekker is en waar je van afvalt?

Op welke dingen je eventjes kan letten bij het samenstellen van een dieetschema, hebben we het hieronder. Vergeet vooral niet om ook lol te hebben in het samenstellen ervan, en denk aan de kilo’s die er vanaf zullen vliegen en het lichaam dat weer een stuk vitaler aanvoelt!

Wat wil je?

Allereerst kijk je naar je voorkeuren. Je bent uiteraard al op de hoogte van de voedingstoffen- en producten die je nodig hebt. Daarbij spelen fruit, groenten, magere vleeswaren, water, noten, en volkoren granen – zilvervliesrijst, volkoren brood, volkorenpasta, aardappelen – een belangrijke rol. Hiervandaan ga je verder bouwen.

Afvallen?

Kijk naar de totale calorie inname die je op een dag nodig hebt. Vervolgens ga je met het dieet schema in de beginfase daar net onder zitten – als je tenminste kilo’s af wilt vallen. Pas als je eenmaal op het gewicht zit dat je voor ogen hebt, neem je ongeveer evenveel calorieën tot je als je daadwerkelijk nodig hebt.

Regelmaat

Denk na over ongeveer 4-6 maaltijden op een dag. Kijk ook naar de praktijk. Als je vijf dagen in de week werkt en weet dat je ’s avonds niet altijd zin hebt om te koken, maak dan een dag eerder wat extra’s en bewaar dit in een bakje voor de volgende dag.

Boodschappen doen

Doe boodschappen op 1 of twee momenten in de week. Doe dit ook als je net gegeten hebt. De verleiding om ongezonde dingen te kopen in dan een stuk kleiner, echt waar! Verder probeer je ook af te wisselen in de etenswaren die je koopt. Zo doe je de ene week bijvoorbeeld spruiten, sperziebonen, prei, sla en witte kool als groenten, terwijl de andere week meer broccoli, bloemkool en wortelen laten zien.

Misschien is het een leuk idee om een beetje met de seizoenen mee te gaan en daar op in te spelen? Zo maak je ook nog regelmatig nieuwe gerechten en blijf je op een positieve manier bezig met gezond eten.

Een dieet schema? Maak plezier

Een dieet schema volgen is vooral de eerste weken even wennen. Gelukkig wennen je lichaam en geest snel aan een nieuw schema. Betrek ook je familie, vrienden en werk bij je nieuwe eetpatroon. Voor je het weet heb je een groep mensen die dankzij jou een stuk beter in hun vel zitten en veel gezonder leven. Jij hebt die eerste stap dan allang genomen. Veel succes!

www.hoekaniksnelafvallen.info


Laat een reactie achter »