Eiwitrijke recepten binnen een koolhydraatarm dieet

Mariska Hensing 22 maart 2017 0

Goed, je bent al een tijdje bezig met een koolhydraatarm dieet. Het afvallen zal ongetwijfeld goed gaan, want dat kan bijna niet missen met een koolhydraatarm dieet. Je hebt al dan niet gekozen voor een receptenboek of hebt een reeks recepten van het internet gehaald.
Maar nu is het dan zover dat je wel eens wat anders wil. Eiwitrijke recepten, zijn die passend binnen een koolhydraatarm dieet? Het zal je vast niet verbazen dat je prima eiwitrijke recepten kan bereiden binnen dit dieet, omdat er veel overlap is. Hoe dat precies zit en hoe eiwitrijke recepten in te passen zijn in een koolhydraatarm dieet of voedingsschema, leggen we je uit in dit uitgebreide artikel over eiwitrijke recepten en koolhydraatarme diëten.

Koolhydraten en eiwitten

Koolhydraten en eiwitten vormen gezamenlijk een belangrijke bron van energie. Het nadeel is dat je van koolhydraten verkeerde varianten kan eten en dat die je dik maken. Een groot nadeel is dat deze koolhydraten in verreweg de meeste producten zitten die we dagelijks op tafel zetten. Je komt dus al snel aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten en gaat hier nog sneller overheen. Het gevolg: je komt aan, je wordt dikker.
Eiwitten eet je minder en dat is jammer. Ze zorgen namelijk voor veel energie en zijn moeilijk te verteren, waardoor ze je vetmassa verbranden om zelf te kunnen verbranden. Snap je het nog? Eiwitten verbranden als het ware vetvoorraad en helpen je dus af te vallen. Door meer eiwitten te gaan helpen kun je dus meer vet verbranden en spiermassa aanmaken.
En dat is precies de reden dat je eiwitrijke recepten perfect in kan passen in een koolhydraatarm dieet.

Eiwitrijke recepten

Het kenmerk van eiwitrijke recepten verschilt overigens helemaal niet zoveel met het kenmerk van koolhydraatarme recepten. Daar waar je in koolhydraatarme recepten veel vis en vlees tegenkomt, kom je dat bij eiwitrijke recepten ook tegen. Daar waar koolhydraatarme gerechten proberen enkelvoudige koolhydraten te vermijden, gebeurt hetzelfde binnen eiwitrijke recepten. Het gaat wat ver om op koolhydraatarme recepten het label “eiwitrijk” te plakken en andersom de eiwitrijke recepten standaard te voorzien van “koolhydraatarm”, maar technisch gezien verschillen ze heel weinig.
Wel zorgen eiwitrijke recepten ervoor dat je iets meer variatie toe kan brengen in je keuken. Deze recepten kunnen je dan ook gevarieerder laten eten.

Sporten, spieren en spijs

Verandering van spijs is niet verkeerd. Zeker niet als ze je spieren versterken. Wist je dat eiwitrijke producten veelal door sporters gebruikt worden, omdat van eiwitten is aangetoond dat ze een heel goede werking hebben op je spieren? Spiermassa wordt groter en sterker als je eiwitten voor en na het sporten eet. Niet gek dus dat vele bodybuilders en krachtsporters er een (al dan niet streng) eiwitdieet op nahouden. De eiwitten worden zo snel door het lichaam opgenomen dat ze hen direct helpen om nog sterker te worden en groter te trainen.

Conclusie

Wil je wel eens lekker variëren in je koolhydraatarme gerechten? Weet dan dat het geen enkel bezwaar is om eiwitrijke recepten te combineren met een koolhydraatarm dieet. In overlap zijn ze erg overeenkomstig, maar je kunt er net andere recepten mee bereiden. Zeker als je ook nog wil groeien in spiermassa of een sportdieet wil volgen, kun je met deze recepten zeer goed uit de voeten.


Laat een reactie achter »