Gezond dieet volgen doe je zo

Mariska Hensing 7 november 2013 0
Gezond dieet volgen doe je zo

Je wilt gezond eten, maar tegelijkertijd niet inleveren aan de smaak, aan het genot dat je beleeft tijdens het nuttigen van de lekkerste dingen? Dan zal je toch echt inventief te werk moeten gaan en heel veel boeken moeten lezen, toch? Je zal je leven om moeten gooien? Dat is althans het beeld dat je krijgt van alle dieetgoeroes.

Gezond dieet maakt gelukkig

Maar nee, dat hoeft gelukkig helemaal niet! Het is met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse dieet al mogelijk om je leven compleet te veranderen. Een gezond dieet volgen vraagt om een logische benadering. Het duurt misschien een aantal weken voordat de automatismen erin zitten, maar de basis heb je zo voor elkaar. Hoe dat werkt? Dat lees je hieronder.

Genoeg keuze

De meeste mensen denken bij een gezond dieet aan borden vol groenten waar weinig naast mag liggen. Uiteraard mag je borden vol groenten eten, van groenten kan je tenslotte bijna niet genoeg eten, maar er zijn zoveel mogelijkheden om een gezond dieet ook overheerlijk lekker te maken.

Gevarieerd eten

Iedereen kent tegenwoordig wel de schijf van vijf. In deze schijf vind je alles wat je nodig hebt om gezond te leven. Behalve de producten gaat het ook om de balans die je krijgt. De schijf bestaat uit vijf basisvakken waarvan je regelmatig wat naar binnen moet snoepen, want snoepen is het als je de keuze hebt uit zoveel verschillende etenswaren.

Koolhydraten

Om te beginnen kijken we naar de koolhydraten. Neem de volkoren varianten, van pasta, aardappelen, rijst en granen. Zo krijg je genoeg calorieën binnen en blijft je energieniveau hoog. Verder zijn de vezels uit deze producten ook erg belangrijk voor je darmen.

Mager

Het vlees. Redelijk wat vis en magere vleeswaren zijn perfect geschikt. Ook vette vis als zalm en makreel voldoen uitstekend. Deze zitten bomvol met gezonde vetten. Noten, zaden en kip passen ook perfect in een gezond dieet. Vetten zijn namelijk zeker nodig.

Drinken

Drinken doe je voornamelijk met de inname van water. Zo’n 1,5 liter per dag is nodig om alles op gang te houden. Probeer de (suikerrijke) sapjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Groenten

Zoals gezegd mag je van de groenten soorten in principe alles eten wat je wilt. Ze zijn gezond en lekker bovendien met een heerlijk sausje eroverheen bijvoorbeeld. Prij, broccoli, rode kool, pompoen, andijvie en radijsjes zijn heel gezond, om maar wat te noemen.

Fruit

Tot slot is er nog het fruit. Eet elke dag een paar stukken fruit van afwisselende afkomst. Rood fruit zoals frambozen en allerlei soorten bessen en aardbeien gaan goed samen in een gezond dieet met appels, bananen, kiwi’s ananassen en mango’s. Kijk naar de seizoenen en de prijzen en varieer.

Gezond dieet: een snoepje mag

Uiteraard mag je weleens een patatje nemen of een snoepje, Beperk dit echter tot een specifieke dag of als beloning voor een paar dagen hard werken. Voel je daarna vooral niet schuldig! Een gezond dieet geeft ruimte aan je lichaam en geest. Ontspan en geniet van een gezond leven.


Laat een reactie achter »