Hoe kom je van toegevoegde suikers af?

Mariska Hensing 22 november 2015 0

Suiker komt veel voor in ons Westerse voedingspatroon. De meeste mensen eten veel te veel toegevoegde suikers: een recente studie van de Harvard Medical School toonde aan dat ongeveer één op tien mensen maar liefst een kwart van hun dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers halen. Dat is een probleem, want steeds vaker worden ernstige gezondheidsrisico’s gelinkt aan de consumptie van toegevoegde suikers. Je hoeft echter suiker niet helemaal uit je dieet te schrappen, want een gematigde hoeveelheid natuurlijke (dus geen toegevoegde!) suikers heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren.

Waar te beginnen?

Wil je van toegevoegde suikers afkomen en je doet een beetje onderzoek, dan merk je meteen met wat voor een enorme uitdaging je te maken hebt. Zoveel producten bevatten tegenwoordig toegevoegde suikers. Laten we ons dus even focussen op een aantal producten die nauwelijks voedingsstoffen bevatten, maar boordevol toegevoegde suikers zitten. Kan je één of twee van deze producten uit je dagelijkse eetgewoonten schrappen, dan heb je al een grote stap in de juiste richting gezet.

  • Frisdrank: Zonder twijfel de kampioen van de toegevoegde suikers. Neem een willekeurige frisdrankverpakking vast, kijk even op de zijkant bij de ingrediënten en je staat wellicht versteld van de enorme hoeveelheden koolhydraten. Je hoeft geen genie te zijn om te beseffen dat dit geen natuurlijke koolhydraten zijn, maar toegevoegde suikers die enkel en alleen dienen om frisdrank zijn aantrekkelijke (en verslavende!) smaak te geven.
  • Sauzen: Een salade lijkt al gauw wat droog zonder een lekkere dressing of een romige saus, maar daar moet je erg mee opletten. Zeker wanneer je bereide sauzen in de supermarkt koopt, is de hoeveelheid toegevoegde suiker niet te overzien. Een gezond alternatief is je sauzen zelf maken: zo heb je veel meer controle over de hoeveelheid suikers, en bovendien smaakt het ook veel beter!
  • Dessert: De waarheid is hard, zeker voor mensen die van desserts houden. Voor desserts geldt namelijk jammer genoeg hetzelfde als voor sauzen: erg smakelijk, maar jammer genoeg arm aan voedingstoffen en tjokvol toegevoegde suikers. Gelukkig is er opnieuw een alternatief: op internet zijn talloze dessert-liefhebbers in de weer met het bedenken en bereiden van gezonde dessert. Opnieuw is de conclusie duidelijk: vermijdt bewerkte producten en kies ervoor om zelf de handen uit de mouwen te steken.

En hoe dan verder?

Misschien heb je de tips hierboven gelezen en vraag je je af of je nog iets meer kan doen. Het antwoord is uiteraard ja: zeker wanneer je wilt afvallen, mag je heel ver gaan met het  elimineren van (toegevoegde) suikers uit je dieet. Probeer producten die van nature rijk zijn aan koolhydraten zoals brood, pasta en rijst, te vermijden, terwijl je je inname van producten die rijk zijn aan gezonde vetten en eiwitten verhoogt. Zo bouw je stap voor stap aan een koolhydraatarm dieet, het enige dieet dat je echt kan helpen met efficiënt en gezond af te vallen.

Wil jij weten hoe je snel af kunt vallen? Klik dan hier.


Laat een reactie achter »